Sedef Hastalığı, Genellikle kafa derisinde, diz ve dirseklerde görülen keskin sınırlı, üzerinde hastalığa ismini veren sedef (gümüş) renginde kepeklenmelerin (pullanmaların) olduğu kızarıklıklarla seyreden cilt hastalığıdır. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik ve bazı çevresel faktörler, sigara kullanımı, bazı ilaçlar, stres, aşırı alkol, aşırı g üneşte kalma gibi sebepler hastalığı alevlendirebilir.
Sedef hastalığında vücudun bağışıklık sistemi uyarılarak deri hücrelerinin büyümesi hızlanır. Normalde yaklaşık bir ayda olgunlaşıp dökülen deri hücreleri sedef hastalığında 4-5 günde olgunlaşır ve deride birikerek sedefe ait spesifik lezyonları oluşturur. Dolayısyla sedef hastalığının immun sistemle yakın ilişkisi bulunmaktadır.
Sedef Hastalığının Çeşitleri;
- Psoriazis Vulgaris (Plak Tipi Psoriazis): En sık görülen tipidir. Özellikle kafa derisi, diz ve dirseklerde gümüş renkli pullanmaların olduğu kabarık kızarıklıklardır.
- Guttat Psoriazis: Genelde vücudun üst yarısında, kollarda ve bacaklarda damlacık şeklinde, küçük yuvarlak, kırmızı, kepekli kabarıklıklardır.
- Eritrodermik Psoriazis: Nadir görülen şeklidir. Kızarıklık ve soyulmanın tüm vücuda yayıldığı formudur.
- Püstüler Psoriazis: Kırmızı zeminde, sarı, iltihaplı, sivilce benzeri kabartıların olduğu formudur. Lokalize ve jeneralize formları mevcuttur.
- Psoriatik Artrit (Sedef Romatizması): Sedef hastalığıyla birlikte romatizmal tutulumun birlikte seyrettiği formudur.