Hacamattan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Hacamat tedavisinin ilk aşamalarının olabildiğince kusursuz işlediğinden emin olunduğunda geriye bu tedaviden sonraki süreci kontrollü ilerletmek kalıyor. Yalnızca birkaç gün dikkat edildiğinde hacamatın vücuda nasıl da iyi geldiğini görmemek mümkün olmayacaktır.
Hacamat uygulamasından sonra, öncesine nazaran kanın akışını rahatlatacak ve damarları açacak beşlinler daha çok tavsiye edilir. Bu doğrultuda tüketilen gıdalarda ise yine aşırıya kaçılmaması önemlidir. Her türlü aşırılık vücuda kötü bir etki edecektir. Bedenin sağlıklı çalışan mekanizmasını bozabilecek bir aşırılıktan olabildiğince uzak durulması gereklidir. Peki hacamattan sonra ne gibi davranışlardan uzak durulması gerekirken neler tavsiye edilir?
Hacamat uygulaması yapıldığı andan itibaren geçerli olan kurallarda söz edelim.
- Ilık suya bir miktar sirke karıştırarak hazırladığınız sirkeli sudan tüketebilirsiniz. Bu işlemi hacamattan hemen sonra uygulayabilirsiniz. Hacamattan sonra bir miktar halsizlik hissedebilirsiniz. Tansiyonunuzun düştüğünü hissedebilirsiniz. Bunlar gayet olası durumlar olduğundan panik yapmanıza gerek yoktur. Tansiyonunuzu dengelemek için bir bardak ılık sirkeli su içebilirsiniz. Şayet sirke ile aranız pek iyi değilse bu durumda ballı su da tüketebilirsiniz. Her ikisi de kanı sulandırmaya ve damarları açmaya yarayacaktır. Ekstradan ballı su enerji de verecektir. Hem tansiyonunuzu dengeler hem enerji verir hem kan akışınızı düzenler. Bu hacamat ardından istenen etkileri sağlamayı da kolaylaştıracağından şiddetle tavsiye edilmektedir.
- Yemek yemeyle ilgili hacamat öncesi birtakım kurallar varken sonrası ile ilgili de kurallar olması zaten kaçınılmazdır. Bu noktada hacamattan önce başlanan hayvansal gıda perhizine yine devam etmek zaruridir. Protein ve yağ bakımından zengin içeriğe sahip olan tüm yiyecek ve içeceklerden de en az 2 gün boyunca uzak durulması tavsiye edilir. Mümkünse bu süreye bir gün daha eklenmesi daha faydalı olacaktır. Hacamat sürecinde hayvansal gıda perhizinin yapılma amacı kan akışını yavaşlatıcı etkiye sahip proteinlerden uzak durmaktı. İşlem bittikten sonra yine kan akışını yavaşlatmanın zararını görmemek adına perhizi sürdürmek gereklidir. Yapılabilmesi mümkünse öncesi sonrası dahil 6 günlük bir hayvansal gıda perhizinin kesinlikle faydası olacaktır. Perhiz dışında yemek içmek ise serbesttir fakat hacamattan hemen sonraki 2 saat boyunca yine herhangi bir gıda alınmaması tavsiye edilir. Bu süre bir nevi; vücuda yenilenme için vakit tanımaktır.
- Hacamat uygulamasından hemen sonraki iki saatlik süre boyunca halsizlik hissedilebilmektedir. Fakat bu halsizliğe uyku ile çözüm üretmemek gerekir. Uyku anında vücudun işleyiş mekanizması yeniden programlanmaktadır. Bu da hacamatın etkisiyle değişim gösteren hücre elemanlarının ve diğer yapıların yeni bir programlamayla uyku haline geçmesi demektir. Uyumak, hacamatın etkisini ortadan kaldıracağından tavsiye edilmez. Hatta bilakis dikkat edilmesi gereken kurallardan biridir. Hacamattan sonraki 2 saat uyumamaya dikkat
- Dikkat edilmesi geren bir diğer husus da hacamattan sonraki 24 saat içinde yine cimadan (cinsel ilişki) uzak durulmasıdır. Yine kan akışını yavaşlatacak etkilerden kaçınmak için bu dönemde yasaklananlar listesinde yerini alıyor.
- Yine ağır sportif faaliyetlere ve yorucu fiziksel hareketlere ara vermek Vücudun yorgunluk hissine düşmemesi, dinlendirilmesi fakat bu dinlenmeyi de uykuyla sağlamamak önemlidir. Az evvel de bahsedildiği üzere vücudun yenilenmesi için zaman tanımak lazım. Bu zamanı tanırken vücudu yormak, kan akışını yavaşlatmak gibi herhangi bir sonuçla karşı karşıya kalınması söz konusu olan her davranıştan kaçınmak en temel amaçtır.
- Bir diğer hassasiyeti de su tüketiminde göstermek elzemdir. Bilakis hacamat uygulaması yapıldığı gün bolca su tüketilmelidir. Bolca tüketilen suyun vücuda da bolca faydası vardır. Burada hacamat yaptıran bireye en temel faydası kan dolaşımına etkisidir. Kalp damar fonksiyonlarını koruyup desteklemesi ile de çokça su tüketilmesi, hacamat ardından önemlidir. Bu miktar normal şartlarda yetişkin bireylerde kilo bazında değerlendirilecek olursa her bir kilo için 35ml su tüketilmesi en sağlıklı olanıdır. Bu şekilde bakıldığında 70 kilo olan bir bireyin 2,5lt su tüketmesi gereklidir. Hacamat dönemi dışında da su tüketimine dikkat edilmesi, hacamatın faydasının daha uzun süre kalmasını sağlayabilecektir.
- “Hacamat uygulanan bireyin diyeti ne şekilde olmalıdır?” sorusuna da bir cevap vermek gerekiyor diye düşünüyorum. Hacamat yapıldığı gün mümkünse hafif bir çorba yanında bir sebze yemeği ve salata tüketilmeli. Bunlar sindirim sistemini yormayacak besinlerden seçilmelidir. Patates, Muz, Pirinç, Havuç, Ayva, Pancar, Yeşil Sebzeler gibi birçok gıda sindirim sisteminin dostudur. Protein ve yağ bakımından zengin olan besinler yerine lif kaynağı olan besinler daha çok tercih edilmelidir. Lifli besinlerin avantajı, hacamatın etkisini kolaylaştırma açısından devreye girecektir. Vücudu yalnızca fiziksel olarak değil fizyolojik olarak da yormamak gereklidir. Bu hassasiyeti ilk gün gösterilmesi kesinlikle tavsiye edilirken sağlıklı beslenmek ve daha dinç bir vücuda sahip olabilmek açısından da aslında dikkat edilmesi gereken beslenme kuralıdır.
- Hacamat yapıldıktan sonra açlık hissi uyanması da çok olasıdır. Bu durumda yine belirtilen kurallar dahilinde süreci kontrol altında tutmak önemlidir.
- Haricen vücuda atılan çiziklerin daha çabuk iyileşmesi ve mikrop kapmaması için bakım yapılmalıdır. Öncelikle temiz olduğundan emin olunmalı ve mecbur kalınmadıkça hacamattan sonraki ilk 24 saat banyo yapılmamalıdır. Hacamat yapılan bölgeye sarı kantaron yağı ya da zeytin yağı sürerek iyileşme sürecini hızlandırmak da önemlidir. Hacamattan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?