WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba! Doktorumuz Sorularınızı Bekliyor
Size Nasıl Yardımcı olabiliriz

Kalça Ağrıları

Kalça Ağrıları

Kalça Ağrıları

Kalça Ağrıları, Kalça eklemi vücudun en büyük ve en önemli eklemlerinden birisidir. Her bir kalça eklemi vücut ağırlığının yarısını taşımak zorunda olduğu gibi, yürüme, koşma, merdiven çıkma , çömelme gibi hareketler sırasında bu yük daha da artar ve vücut ağırlığının birkaç katına kadar çıkabilir. Bu nedenle kalça eklemlerinde doğuştan mevcut ola veya sonradan ortaya çıkan bazı rahatsızlıklar, erken dönemde fark edilmese dahi sonradan ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olurlar.

Kalça ağrısının başlıca nedenlerini şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Doğuştan olan nedenler: Erken çocukluk döneminde kalça ekleminde ortaya çıkan en önemli rahatsızlık doğuştan kalça çıkıklarıdır. Bu durum zamanında tedavi edilmediği takdirde ileri yaşlarda kalçada ağrı ve hareket zorluğuyla birlikte belirgin topallamaya neden olur.
  • Romatizmal hastalıklar:  İltihaplı veya dejeneratif tip romatizmal hastalıklar kalça ekleminde yapısal bozulmalara yol açar. Erişkin yaşlarda en çok görülen ağrı nedeni kalça eklemindeki kireçlenmelerdir.
  • Enfeksiyonlar: Vücudun bir başka bölgesinden yayılan veya direkt olarak gelen mikroplar kalça ekleminde iltihaba neden olabilirler.
  • Tümörler: Meme- akciğer ve prostat kanserleri kalça eklemine yayılıp şiddetli kalça ağrısına neden olabilirler.
  • Damarsal nedenler: Kalça kemiklerini besleyen damarların tıkanması veya buraya gelen kan akımının bozulması sonucunda kalça ağrıları ortaya çıkabilir.

Yukarıda sıraladığımız durumlarda, önce ağrının nedenini belirlemek gerekir. Bu amaçla ayrıntılı bir klinik muayeneden sonra çeşitli görüntüleme yöntemlerine başvurulur. En çok kullanılan görüntüleme yöntemleri klasik röntgen, ultrason, bilgisayar tomografi ve MR’dır.

Kalça Kayması

Kalça kayması nedir, kalça kısmında bulunan femur kemik yapısının başındaki epifizin kısmının kayması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık çok nadir görülen bir kemik rahatsızlığıdır. Genel görülme oranı 100 bin kişide 8 kişi civarındadır. Yapılan araştırmalara göre bu hastalığın siyahi ırklarda görülme olasılığı daha fazladır.

Kalça Kaymasının Ortaya Çıkması

Kalça kayması, küçük yaşlarda kendisini tam olarak göstermemektedir. En net olarak 10-15 yaşları aralığında tespiti daha kolaydır. Çünkü bu yaş aralığında hastalığın ilerleme hızı artmaktadır. Bu hastalığın bulunduğu kişilerde obezite ile birlikte risk daha da artmaktadır. Ayrıca aşırı kilo kaymayı hızlandırarak, hastalığın ilerlemesine neden olur.

Kalça kayması ile ilgili ilk belirtiler kalça bölgesindeki şiddetli ağrılarla ortaya çıkmaktadır. Bu ağrıyla birlikte yürümede aksama ve ayağın dışa dönmesi gibi diğer sorunlar da baş göstermektedir. Kalça kayması, fiziksel muayene ile kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Ancak net bilgiler röntgen sonuçları ile ortaya çıkmaktadır. Kalça kayması, muayeneye göre üç farklı şekilde sınıflandırılır. 30 dereceden küçükse hafif kayma olarak, 30-60 derece arasında ise orta dereceli kayma, 60 derecelik bir kayma varsa ileri düzeyde kayma olarak ifade edilir.

Hacamatın Faydaları

Bel Boyun Tedavisi

Hacamatın Önemi

“Merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yorum yazarak bulabilirsiniz. Yorumlarınıza en kısa sürede cevap verilecektir.”

SCROLL UP