WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba! Doktorumuz Sorularınızı Bekliyor
Size Nasıl Yardımcı olabiliriz

Stresin Sağlığımıza Zararları

Stresin Sağlığımıza Zararları: Günümüz modern yaşamında pek çok insanın karşılaştığı yaygın bir sorun olan stres, fiziksel ve zihinsel sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen önemli bir faktördür. Hızlı tempolu yaşam, iş yoğunluğu, ilişki problemleri, maddi kaygılar ve diğer günlük yaşam zorlukları, stres seviyemizi artırabilir. Kronik stres, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, bağışıklık sistemi zayıflığı, uyku problemleri ve ruhsal sorunlar gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bu yazıda, stresin sağlığımıza olan zararlı etkilerini daha yakından inceleyecek ve stresle başa çıkmak için kullanabileceğimiz etkili yöntemleri ele alacağız. Sağlıklı bir yaşam için stres yönetimi ve önleme konusunda bilinçlenmek, daha mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürdürmemize yardımcı olacaktır.


Yaşadığımız bazı durumların stresten kaynaklı olduğunu bilseydiniz yine de stres yapmaya devam eder miydiniz? İşte stresin vücudumuza etkileri…

Cilt hastalıkları

Sedef hastalığı, sivilce ve diğer cilt hastalıklarının nedeni stres olabilir. Bilim insanlarının öğrenciler üzerinde yaptığı araştırmaya göre, psikolojik stres ile cilt problemleri arasında doğrudan bağlantı olduğunu saptandı.

Kilo kontrolü

Diyetler veya fiziksel egzersizlerle kilolarınızı bir türlü dengeleyemeyebilirsiniz. Ortaya çıkan stresli durumlar sıklıkla kortizon hormonu üretimini sağlar. Yağ ve karbonhidrat metabolizmasını stabilize eder ve kandaki gerekli şeker seviyelerini destekler. Bir insanda hormon fazla miktarı varsa, kişi daha fazla yemek yer ve vücut daha az kalori tüketir. Bu durum da sizin kilo almanızı sağlar.

Bazen stres ve kaygı insanlara kilo verdirir. Bunun sonucunda kandaki adrenalin düzeyleri artar. Adrenalin metabolizmayı hızlandırır, ancak yağların atılımını yavaşlar.

Sık geçirilen soğuk algınlığı

Daha önce de söylediğimiz gibi stres, iltihabı baskılayabilen kortizon üretimine neden olur. Bununla birlikte, kişi kronik stres yaşıyorsa, bağışıklık sistemine karşı daha hassas hale gelir ve bu da daha ciddi bir enfeksiyona neden olur.

Zayıflamış bağışıklık sistemi olan bir vücut için soğuk hava tetikleyicidir. Sık sık hastalanıyorsanız stresi hayatınızdan çıkarmak için çabalayın.

Gastrointestinal bozukluklar

Stresin gastrointestinal sistem üzerinde olumsuz etkisi bilimsel olarak kanıtlandı. Bazı durumlarda alınan abdominal distansiyon ve mide ağrısı ilaçları yardımcı olmaz. Bu durumda bir psikolog yardımcı olacaktır.

Odaklanma güçlükleri

Uzun zamandır stres altındaki insanlar bir şeye odaklanmakta zorlanırlar. Her zamankinden daha az odaklandığınızı fark ederseniz, belki biraz yavaşlamanın ve dinlenmenin zamanı gelmiştir.

Saç dökülmesi

Bilim adamları, stresin sizi kısmen veya tamamen kel yapabileceği sonucuna vardılar. Saçlarınızın eskisinden daha az olduğunu fark ettiyseniz ve vitaminler olumlu bir etki göstermiyorsa, saçlarınızın dökülmesi strese bağlı olabilir. Güzel saçlarınızı korumak istiyorsanız sinirlenmeyi bırakın.

Baş ağrısı

Baş ağrısı birçok nedene bağlı olabilir. Osteokondroz, uyku sırasında yanlış pozisyon, düşük veya yüksek tansiyon, sinüzit, gebelik gibi birçok neden baş ağrısı yapabilir. Ancak bazen baş ağrısı, işinizde veya evde geçirdiğiniz duygusal stres yüzünden de ortaya çıkar.
Hap almak yardımcı olabilir. Ancak stresli durumları yaşamınızdan çıkartamıyorsanız baş ağrısı tekrar tekrar size dönecektir.

Düşük libido

Duygusal açıdan boşlanmış, strese maruz kalmış bir kişinin libido seviyesi oldukça düşüktür. Uzmanlara göre, eşinizle uzun zamandır seks yapmadıysanız ve sebep gerçekten stres ise bu durum daha da kötüleşecektir. Yapılması gereken en iyi şey belki de birlikte tatile gitmektir.

Uyku sorunları

Stres uyku ile ilgili ciddi sorunların nedeni olabilir. Uzun süre stres altındaysanız uykusuzluğunuz olabilir. Çünkü bir kişi iyi bir uyku olmadan normal bir şekilde çalışamaz ve hayattan zevk alamaz. Belki bir doktora görünmenin vakti gelmiştir. Uyku sorunlarınızın sebebini bulmanız ve olabildiğince çabuk ortadan kaldırmanız çok önemlidir.

Kardiyovasküler hastalıklar

Kalbimiz hayatımız boyunca iyi ve kötü günlerde yanımızda. Stres kalp üzerinde kötü bir etkiye sahiptir. Bilim adamları, kronik stresin kardiyovasküler hastalıkların en sık nedenlerinden biri olduğunu kanıtladı. Zor çalışma, çalışma isteğinin olmaması, yoksulluk içinde yaşamak ve ailedeki sorunlar durumu daha da kötüleştirebilir.

Alıntı, Milliyet”

“Merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yorum yazarak bulabilirsiniz. Yorumlarınıza en kısa sürede cevap verilecektir.”

SCROLL UP