WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba! Doktorumuz Sorularınızı Bekliyor
Size Nasıl Yardımcı olabiliriz

Baş Ağrısı Tedavisi

Baş Ağrısı Tedavisi

Baş Ağrısı Tedavisi 

Baş Ağrısı Tedavisi İçin, Hastalığın Seyrine göre  Muayene Neticesinde Belirlediğimiz yöntemler ile tedavi Sürecimize Başlıyoruz.

Başın belli bir bölümünde zonklayıcı, sıkıştırıcı veya bıçak saplanır gibi çeşitli şekillerde meydana gelen bir ağrı çeşididir. Vücuttaki çeşitli fonksiyonlara bağlı gelişen baş ağrıları olduğu gibi nedeni bilinmeyen baş ağrıları da mevcuttur.

Baş Ağrısı Nedir Kaç Tip Baş ağrısı vardır

Baş ağrısı bilindiği gibi iki tip baş ağrısı vardır Primer birinci tip baş ağrısı ve ikincil tip baş ağrıları: birinci tip baş ağrıları beyin dokusunu etkilemeyen herhangi bir sebebe bağlı olarak gelişen baş ağrısıdır biz bu Başarılarını migren tipi baş ağrısı küme tipi baş ağrısı gerilim tip baş ağrısı olarak da sınıflandırabiliriz, iki tip baş ağrısı nedir en çok korktuğumuz gruptur ikinci baş ağrısı beyin dokusunu herhangi bir şekilde etkileyen sebeplerden dolayı oluşan baş ağrısı bunlar enfeksiyondan kaynaklanabilir beyin damar hastalıklarından kaynaklanabilir bunlar beyin dokusu içindeki kanamalardır beyin damarlarının tıkanmasıdır beyinde yer işgal eden herhangi bir kitledir ve beyinde herhangi bir damarsal bozukluk varsa 2. tip baş ağrılarına neden olabilir onun için çok ciddi bir şekilde baş ağrımız eğer varsa üzerinde durmamız gerekir.

Toplumda en sık görülen baş ağrısı tipleri;

1-) Gerilim Tipi Baş Ağrısı

2-) Migren Tipi Baş Ağrısı

3-) Nevraljik Tipi Baş Ağrısı

 

1-) Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Sinir, stres ve kaygı bozuklukları nedeniyle oluşan baş ağrısı çeşididir. Gerilim tipi baş ağrısında genelde kafayı çevreleyen ağrı ve doluluk hissi, şakaklarda meydana gelen basınç ve ağırlık hissi, kaslarda hassasiyet ve ağrı görülmektedir.

2-) Migren Tipi Baş Ağrısı

Tek taraflı ve zonklayıcı olan, Beraberinde şiddetli bulantı, ağrı ve kusmanın görüldüğü, insanın hayat kalitelerini düşüren ve genelde tek taraflı zonklayıcı tarzdaki baş ağrılarısıdır. Migren tipi baş ağrısında genelde 20-30 dakika önce uyuşma, karıncalanma, görmede azalma, bulantı ve baş dönmesi gibi aura ismi verilen migren öncesi belirtiler görülebilir. Migren atağı sırasında bulantı, kusma, baş dönmesi, ışığa ve sese hassasiyet görülebilmektedir. Bazen ataklar 72 saat kadar sürebilmektedir.

3-) Nevraljik Tipi Baş Ağrısı

Ani ve şiddetli başlayan ve yüksek ateş, bulantı ve kusmanın eşlik ettiği baş ağrısı çeşididir. Birlikte ense sertliği, konuşma bozukluğu, uyuşma ve nöbet görülebilmektedir.

Baş ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Baş ağrısı hastayı muzdarip eden bir yakınma dır tedavisi Tabii ki çok önemlidir ikinci başarılarında en önemli şey Baş ağrısına neden olan faktör bulmak ve onun tedavisini yapmaktır birincil başarılarında ise migren yönünden bakmak istersek migrende iki tip tedavi uygulanıyor. Atak tedavisi veya ağrısı sıklığının yoğun olduğu dönemlerde koruyucu birtakım tedaviler, Bunlar Tabii ki ilaç tedavileri olarak planlanmakta ancak hem gerilim tipi baş ağrısı hem de migren tipi baş ağrı da ilaç kullanmaksızın birtakım tedavi yöntemlerini başvurulabilir; Örneğin migren tipi baş ağrısında Ağrı’nın başladığı Erken dönemlerde oksijen solunması soğuk uygulama ılık duş gibi yöntemlere başvurulabilir gerilim tipi baş ağrısında ise masaj germe egzersizleri veya Eğer altta yatan psikosomatik bir risk faktörü varsa psikoterapiden faydalanılabilir eğer Boyun ve sırt kaslarının tonusunun artışına bağlı duruş ve ya oturuş bozukluğuna bağlı bir baş ağrısı ise boyun sırt kaslarında germe egzersizlerinin yapıldığı sporları öneriyoruz Ayrıca Eğer altta yatan psiko somatik birtakım stres faktörleri gelince Baş ağrısına neden olmuşsa psikoterapinin Açıkhava yürüyüşlerinin önemli rol oynadığını biliyoruz. Baş ağrısı için hacamat tedavisini önermekteyiz

Kronik baş ağrısı nedir? Sürekli baş ağrısı nedir?

Kronik Baş ağrısı ve Sürekli baş ağrısı toplumda da yine azımsanmayacak düzeyde görülen başarılarındandır, bir ay içinde ağırlı günlerinizin sayısı ağrısız  günlerimizden fazlaysa kronik baş ağrısı veya sürekli baş ağrısı hastasınız demektir. Sürekli baş ağrısı çekenlerin büyük çoğunluğunu Türeyen günlük baş ağrısı dediğiniz tanıyı alan hastalar oluşturmaktadır. 

Bu hastaların temel özelliği genç yaşlarında migrenli olup zaman içinde migren atakları arttıkça ağrı kesici kullanımı da veya milyon özel ilaç kullanımı da artan ve ilerleyen orta yaşlara gelindiğinde sürekli baş ağrısı çeken ve sürekli ilaç bağımlılığı gelişmiş ilaç kullanan hastalardır gerilim başağrıların bir kısmı da kronik baş ağrısı veya sürekli baş ağrısı grubuna girmektedir. Bu hastalardaki temel özellik baş ağrısı süreklidir ancak günlük yaşam kalitesini bozmakla  birlikte günlük yaşam aktivitelerini de engelleyecek düzeyde değildir ve bu hastaların çoğunluğunda boyun ve ense bölgesinde de ağrılar mevcuttur.

 Gerilim baş ağrıları içine girebilen veya sadece baş ağrısı şeklinde seyredebilen çene eklemi bozukluğundan kaynaklı baş ağrıları da vardır çene ekleminde problemli hastaların bir kısmında sürekli baş ağrıları ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca sürekli baş ağrısı çeken beyin tümörü beyin enfeksiyonu neden kaynaklı durum ciddi durumlarda sürekli baş ağrısı neden olabilir ancak bu başarıların özelliği yıllar öncesine dayanmaz son aylar ve haftalar içinde gelişmiş yeni gelişmiş baş ağrıları dır bu şekilde diğer başarılarından ayırt edilebilir. 

Gerilim tipi baş ağrısı nasıl olur?

Gerilim tipi baş ağrısı Toplumdaki en sık ve en yaygın rastlanan baş ağrısıdır hayatı boyunca çok az insanın başı ağrımaz çoğu İnsanın başı ağrır bunların bir kısmında hayatının çok büyük zamanın da yer alır İşte bunlar gelinin başarılı olanlardır  %45 kadar toplumda oranı gerilim baş ağrısının,  gerilim baş ağrısı adı üstünde girilmeden başı çevreleyen ve boyuna oluşturan kaslar saçlı deri gerilmesinden kaslardaki spazm dan oluşan bir ağrıdır şiddetli değildir günlük hayatı engellemez İşimizi gücümüzü yapabiliriz ama sürekli bir ağırlık basınç daha çok ağrıdan daha çok bası ve sıkışma tarzında bir durumdur bütün baştadır daha çok enseden gelen bütün başı kapsayan bir durumdur en önemli özelliği dikkat konsantrasyon azaltır yaşam enerjisini düşürür hastanın verimliliğini azaltır ama hayata sürdürmesine engellemez

Gerilim baş ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Gerilim baş ağrısı neredeyse  toplumun yarısında erişkin toplumun yarısında görülen baş ağrısıdır bu baş ağrısından çekenler çoğunlukla kas gevşetici,  strese bağlandığı için antidepresanlar Fizik Tedavi mesajlar gibi yöntemlerle ağrılarına çözüm bulmaya çalışmaktadır. Bu yöntemlerin hepsinin gerilim Baş ağrısında etkisi vardır ancak geçicidir, Fizik Tedavi yaptırırsınız masası yaptırırsınız ilaç alırsınız kısmi olarak sizi rahatlatır ama kalp spazmı ağrılar  ardından tekrar geriye döner.

Burada en önemli yaklaşım nedene yönelik kas spazmının altında yatan nedenin ortadan kaldırmaya yönelik olmalıdır, Bu anlamda nöral terapi ve Akupunktur kullanılabilinir diğer tedavilere göre daha etkili kas spazmını çözmek te ve hastayı rahatlatmak da daha etkili tedavi sağlayabilir bu tedavilerde de handikap şudur tedavilerden bir süre sonra ağrılar ve kas spazmı yine ortaya çıkabilir Çünkü tamamı ile nedene yönelik bir yaklaşım uygulamak ihtiyacı vardır. Temel neden boyun ve kas ve boyun ve Baş bölgesi kaslardaki spazm olduğu için o spazmın altında yatan en temel yaklaşım altında yatan nedene yönelik en temel yaklaşım özellikle Diş Çene kompleksindeki problemlerin giderilmesi dir.

Ancak bu problemleri giderirken herhangi bir diş hekimi ile çalışmak problemi çözmek ve yeterli olmamaktadır tedavi aslında bir ekip halinde yürütülmelidir nöral terapiyi bilen bozucu alan mantığını bilen aynı zamanda diş konusunda da diş tedavisini yönetebilecek yeterlikte bilgiye sahip bir Hekim tedaviyi yönetmelidir ve bu tedavi sürecinde Öncelikle Diş Çene kompleksindeki problemler akademik üniversite düzeyinde ortadan kaldırılmalıdır müteakip olarak da çene eklemi çalışmasındaki aksaklıklar Özellikle bruksizm dediğimiz diş sıkmanın tedavisi şekilde yapılmalıdır genel yaklaşım bruksizm için diş hekimlerinin hepsinin uyguladığı plak yaklaşımıdır gece uykuda takılan plaklar önerirler ancak Burada da sıkıntı şöyledir bu yapılan plakların çoğunluğu diş yüzeyini korumak ile birlikte çene ekleminin disfonksiyonuna gidermek ve yeterli olmamakta Hatta bazen kendileri ağrıyı arttırmaktadır doğru yaklaşım özellikle belli ekollerde Akademik olarak belli Okullardaki çalışmalarla olabilmektedir özellik ve bu konuda İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi protez bölümünün yaklaşımı uyguladığı sıplin tedavi yaklaşımı iyi sonuçlar verebilmektedir. 

Baş ağrısı hangi durumlarda tehlikeli?

Hemen hepimiz zaman zaman baş ağrısından yakınır ve acaba doktora gitmeli miyim sorusunu kendimize sorarız hekimleri olarak da başarıların bir kısmı gerçekten alarm verici ve bizi ürküten baş ağrıları dır içinde beyin tümörleri enfeksiyonlar ve beyin kanaması gibi nedenlerin bulunduğu alarm verici başarılarını tanımak çok çok önemli baş ağrılarında bazı sinyaller var ki sizi alarm verici olup olmadığı konusunda ipucu verebilir.

Hayatımızda ilk kez Çok şiddetli bir baş ağrısı yaşıyorsanız ya da baş ağrınız haftalar içinde gittikçe şiddetleniyor ve kötüleşiyor sa veya bu ağrılar 6 aydan kısa süredir varsa ikinci sinyal kaç yaşındasınız Eğer 50 yaşın üstünde veya 10 yaşın altında iseniz baş ağrılarınız Ne kadar süredir olursa olsun mutlaka sebebini araştırılması gerekiyor. 

Üçüncü sinyal ağrı hep aynı bölgede ise ve sabahları daha sık ağrınız oluyorsa hele ki bu ağrı sizi uykudan uyandırıyorsa önemli, dört  baş ağrının öksürme hapşırma Öne eğilmek veya hareket etmekle ortaya çıkıyor veya kötüleşiyorsa hatta yattığımızda daha kötü hissediliyor, beş  baş ağrılarınıza eşlik eden Bulanık görme yüzde veya vücutta uyuşma konuşma güçlüğü baş dönmesi uyku hali gibi yakınmalar oluyorsa ve Belki de hepsinden daha önemlisi ağrı kesici almanıza rağmen baş ağrılarınız bir türlü düzelmiyorsa İşte o zaman en kısa zamanda bir nöroloji uzmanına başvurmalısınız. 

Hastalığın Tedavi Süreci Muayene Sonrasında Belirlenmektedir Ücresiz Muayene için Whatsapptan İletişime geçebilirsiniz.

Dr. Mehmet Özkent

“Merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yorum yazarak bulabilirsiniz. Yorumlarınıza en kısa sürede cevap verilecektir.”

SCROLL UP