WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba! Doktorumuz Sorularınızı Bekliyor
Size Nasıl Yardımcı olabiliriz

Hacamat Noktaları

Hacamat noktaları: Nerelerdir ve nasıl belirlenir?

Bilindiği üzere, hastalıkların tanı ve tedavisinde hacamat terapisi yıllardır uygulanmaktadır. Bu nedenle, insan vücudunda araştırmalar ve bilimsel çalışmalar sonucunda hacamat noktaları belirlenmiştir. Bu hacamat noktaları şöyle sıralanabilir:

  • Kürek kemiklerinin ortası: Pankreas ve safra kesesi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Baş ağrısı: Psikolojik problemlerin tedavisinde kullanılır.
  • Boyun: Göz ve diş hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Kulak arkası: KBB hastalıkları ve baş ağrısının tedavisinde kullanılır.
  • Omuz: Tansiyon ve akciğer hastalıklarının tedavisi ile hormonal dengesizliklerin düzenlenmesinde kullanılır.
  • Bel: Sırt ağrısı ve ürolojik problemlerin tedavisinde kullanılır.
  • Kuyruk sokumu: Prostat ve adet düzensizliklerinin tedavisinde kullanılır.
  • Baldırlar: Sedef hastalığı ve böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Hacamat terapisi, uzman ve deneyimli hekimler tarafından uygulanmalıdır. Tedavide başarının sağlanmasındaki en önemli faktör, sağlık sorunu için doğru hacamat noktasının bulunmasıdır.

Hacamat Noktaları Kupa Yerlerinin Belirlenmesi

Tarama hacamatlarına göre, Ağrıyan noktalara göre, Anamnez formu sonrası anatomiye göre, Otonom sinir sistemine göre, GY Hastalık teşhis eğitim sonrası nabız, dil, diş ve tırnaklardan hastalık teşhisi ile belirlenen noktalara göre.

Nokta Belirlemede Nasıl Başarılı Olunur?

Hacamat uygulamasında, hacamatın başarısını etkileyen birçok faktör vardır. Bunların en başında uygulama sırasına göre ele alırsak, ön vakumlama gelir. Ön vakumlamanın süresi ve şiddeti, hacamatın başarısını oldukça etkileyen bir faktördür. İkinci sırada kesiler, üçüncü sırada ise ikinci vakumlama gelir. Bir de hacamat noktalarını belirlerken, hangi noktaya hacamat yapacağınızı belirlemeniz önemlidir. Ne kadar çok nokta belirleme yöntemi anlaşılırsa, o kadar başarılı olunur.

Tetikleme yöntemleri ise, yine ağrılı özellikle sırt ağrısı, bel ağrısı, baş ağrısı ve her türlü kas ağrıları nedeniyle hacamata gelen hastaları nokta belirlemede başarılı bir hacamat uygulaması yapmak istiyorsanız, bu tetikleme noktalarına göre nokta belirlemeyi anlamanız gerekmektedir.

Geleneksel tıpta şöyle bir kural vardır: “Ağrı neredeyse, nokta orasıdır.” Genel olarak bu hipotez doğrudur. Tetikleme noktalarına göre nokta belirlerken de kısmen doğrudur. Yani %20, %30 oranında doğrudur, ama %70 oranında bu hipotez doğru olmayabilir. Şöyle ki, ağrının olduğu nokta, ağrıyı başlatan sebep olan nokta ile aynı olmayabilir. Bunun anlaşılabilmesi için ilk önce tetikleme noktası nedir, Trigger Point İngilizcede Trigger Point diye adlandırılan nokta, tetikleme noktası nedir, o kaslardaki nodüller nasıl oluşur, onu anlamaya çalışalım.

Tetik nokta (Trigger Point)

Tetikleme noktası, yani Trigger Point, diğer adıyla tetik nokta, kas fibrillerinin normal fonksiyonel ilişkisinin bozulduğu alandaki hassasiyetin bölgesel bir dağılım karakterinde olduğu ağrılı bir kas alanıdır. Tetik noktalar kası ya zayıflatırlar ya da gergin hale getirirler, ya da her ikisi birden yaparak, yani hem zayıflatarak hem de gergin bir hale getirerek, o kısımda ağrı oluşmasını sağlarlar. O bölge kasının bulunduğu bölgede ağrı oluşmasına neden olan kasın bulunduğu bölgede olmasına gerekmez, yani ağrının olduğu nokta ile ağrıyı tetikleyen nokta arasında bayağı bir mesafe olduğu durumlar olabilmektedir.

Vücutta Toksit Birikimi ve Ağrılar Neden Olur?

Tetik nokta kası hem kuvvetsiz hem de güçsüz hale getirir. Parçası oldukları kas grubunda güçlü ve şiddetli kasılmalara neden olur. Devamlı kasılma halinde olan kaslar kemikteki origo ve insertion noktalarına gerilme uygulayarak komşu eklemlerde belirti ortaya çıkmasına neden olabilir. Yani tetik noktaya müdahale edilmediği zaman, vücuda giren oksijen dağılımı, dokuların beslenmesini, hücrelerin beslenmesi vesaire sekteye uğrayacağı için bölgesel olarak dolaşımın düzgün olmadığı bölgelerde ister istemez toksik birikimine ve ağrılara neden olacaktır.

Ağrıyan Nokta Tespit Edildikten Sonra Ne Yapılmalı?

Başarılı bir hacamat uygulaması için hasta size ağrıyan noktayı bildirdikten sonraki süreçte, siz ağrıyan noktayı tespit edip, ağrı ile alakalı en doğru tetik noktasına önce Lenf Drenaj masajı yapılmalı, ardından da o bölgeye hacamat ve sülük uygulamaları yapılmalıdır. Bu, sizin hacamat’taki başarınızı çok daha ileri seviyeye artıracaktır.

Hacamatta Tetik Noktalarını Nasıl Tespit Ederiz?

Bu konu çok geniş bir kavramdır. Lakin en basit şekliyle vücudumuzdaki tetik noktaları daima kas liflerinin hemen orta noktasında bulunur. Bu noktaların motor sinirlerin içeri girip kaslara kasılmasını söylediği sinyallerin beyne ilettiği noktalardır. Buralar aynı zamanda sarkomerlerin kilitlendiği ve tetik nokta oluşturduğu noktalardır. Kasın geniş bölgesini bilmek aynı zamanda tetik noktalarını bulmaya çok büyük yardım eder. Bu konuda tam bir bilgi vermek mümkün değildir çünkü her insanın kas yapısı ve kas yönleri farklıdır. Kasın yapıları ve yönleri hakkında hiçbir bilginiz yoksa, bu tetik nokta bulma işlemi çok zordur.

Tetik noktası tespit edilmediği zaman kas ve eklemlerde çok ciddi komplikasyonlar gerçekleşebilir. Bu sebeple, ağrıyan bölge en kısa zamanda tespit edilip oraya hacamat ve masajlar veya uygun tedavi yöntemleri ile tedavinin mutlaka yapılması gerekiyor. Ağrı hemen ortaya çıktığı zaman müdahale edilmesi, ileride oluşabilecek tekrar geriye dönüşü olmayan zararların vermesinden çok daha iyi olacaktır.

“Merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yorum yazarak bulabilirsiniz. Yorumlarınıza en kısa sürede cevap verilecektir.”

SCROLL UP