WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba! Doktorumuz Sorularınızı Bekliyor
Size Nasıl Yardımcı olabiliriz

SİNÜZİT

sinüzit tedavisi

SİNÜZİTİN GENEL BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sinüzit: Sinüsler vücudumuzda kafatasımızın içerisinde gömülü olan boşluklarda toplam 8 tane vardır. Bunlar alında, gözlerin arasında, yanaklarda ve kafa tabanında olmak üzere yerleştirilen ve almış olduğumuz havayı filtre edip aynı zamanda nemlendirip salgı ile birlikte soluk yollarımızın hem korumasına hem de beraberinde ıslaklığını sağlanmasına yardımcı olurlar. Sinüsler erişkin bir insanda günde yarım litreden daha fazla miktarda salgıya neden olurlar. Bunların bir kısmı yutulur, midemize gider; bir kısmı ise geri emilip tekrar salgılanırlar. Bu bölgelerin enfeksiyonunda sinüzit diyoruz. Sinüzit olduğu zaman kişilerin genel bulguları, enfeksiyonun genel bulguları ile aynı olur ve beraberinde ateş, üşüme, titreme, baş ağrısı, akıntı, burun tıkanıklığı, gece uykuda horlamalar gibi bulgularla hastayı bize getirir.

Kişiden kişiye farklılık gösterse de sinüzit belirtileri genellikle bu şekilde tanımlanır ;

  • Daha çok geceleri ya da sabaha karşı meydana gelen inatçı öksürükler.
  • Koyu kıvamlı ve sarı-yeşil tonlarında burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile birlikte gelişen horlama.
  • Göz ve yüzde dolgunluk ve basınç hissi, ses kısıklığı.

SiNÜZiT NEDiR?

Sinus boşluklarında yer alan mukoza örtüsünün bakteri, mantar ya da virüs gibi mikroorganizmalar nedeniyle iltihaplanmasi sinüzit oluşumuna neden olur.

SİNÜZiTİN NEDENLERİ

Sinüzit oluşumunu etkileyen birçok faktör vardır. Bağışıklık sisteminin bozulmasına bağlı olarak gelişen üst solunum yolu enfeksiyonları en çok rastlanan sinüzit nedenidir. Burun ve geniz eti büyüklüğü , sinüs kanallarının tıkalı olması, burun kemiğindeki ya da kıkırdağındaki eğrilikler, burun ve sinüs bölgesindeki tümörler, alerjik rinit, kirli hava ve sigara da sinüzit nedenleri arasında sayılabilir.

Akut Sinüzit Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Akut sinüzit, sinüslerin içerisini döşeyen mukozanın enflamasyon şeklinde tanımlanabilir. Genelde bir viral hastalık sonrası veya polip ya da burun eti büyümesi sonrasında sinüs drenajın bozulması ile beraber burun içerisinde biriken mukusta bakteriler çoğalmaya başlar. Bakterilerin çoğalması ile beraber de inflamasyon daha şiddetli bir hale geçer. Baş ağrısı, burun akıntısı, geniz akıntısı, bazen kanlı sümük şeklinde akıntılarla da kendini gösterebilir. Kendi haline bırakılırsa genelde 14 ila 21 gün içerisinde düzelebilir ama erken dönemde antibiyotik vermek sinüs içerisinin düzelmesini hızlandıracaktır.

Özellikle erken dönemde sinüs drenajını arttırmak için burun içerisi yıkama yapmak faydalı olacaktır. Burun içerisi bazen dekonjestan dediğimiz burun spreyi ya da ödem çözücü olacak şekilde alerji spreyleri kullanılabilmekte (ödemi azaltmak için). Bu da yine sinüs drenajını arttıracağı için akut sinüzitin hızlı bir şekilde düzelmesini sağlayacaktır. Antibiyotik tedavisinde önemli bir nokta kısa süreli antibiyotikler sinüs drenajını düzeltse bile oradaki enflamasyonun düzelmesini sağlamamaktadır. Bu nedenle genelde ilk sinüzitlerde 10 ila 14 gün, sene içerisinde tekrarlayan ikincil veya üçüncül akut sinüzit ataklarında 14 gün veya 21 gün tedavi vermek uygun olacaktır.

 Kronik Sinüzit Ve Tedavi Seçenekleri

Kronik sinüzit, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı şeklinde belirti veren bir hastalıktır.

Sinüz kanallarının tıkanmasına bağlı olarak sinüslerin havalanması bozulur ve iltihap dokusu birikmeye başlar, burada alerjik rinit ve akut sinüzitte de yine aynı şikayetler ortaya çıkabilir.

Ayrımının yapılabilmesi için tedavi sonrasında belli bir süre sonra çekilen sinüs tomografisi ile sinüz kanallarının tıkalı olup olmadığına bakılır, eğer sinüs kanalları tedaviye rağmen hala kapalı görünüyor ise bunu ilaçla değil ameliyatla çözmek gerekir.

Kronik sinüzitin tedavisinde endoskopik sinüs cerrahisi uygulanır. Endoskopik sinüs cerrahisinde burun içerisine endoskop ile girerek sinüs kanalları temizlenir ve içerideki ital doku dışarıya alınır.

Ameliyatta  burun içerisine eriyen tamponlar yerleştirilir, iyileşme süresi genellikle 15 gündür. Tedaviye rağmen geçmeyen burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve geniz akıntısı gibi problemlerde, kronik sinüzitin tanısını koymak için sinüs tomografisi çekilmeli ve sonrasında da şikayetlerin tamamının düzeltilmesi için endoskopik sinüs cerrahisi operasyonu düşünülmelidir.

SİNÜZİT CERRAHİSİ RİSKLİ MİDİR?

Bütün yapılan ameliyatların az ya da çok kendine ait riskleri vardır. Dünyanın en kolay ameliyatı ile en kolay ameliyatının bile birbirinden farklı ya da birbiri ile ortak riskleri olabilir. Dolayısıyla sinüzit ameliyatını da sıfır riskli çok kolay olarak tarif etmek gerçekçi olmaz.

Peki hayatımızı zora sokan, yılda beş altı kez uzun süren sinüzitlerim var, baş ağrım var, iyi uyuyamiyorum, ağzım kokuyor, kulaklarıma vuruyor diyorsanız elbette böyle yaşamaya mahkum değilsiniz. Bu riskler alınabilir mi? Evet bu sorunları yaşıyorsanız hayatınıza zora sokmayacak şekilde bir sinüzit ameliyatı ile bunlardan kurtulabilirsiniz. Üstelik geçmişle kıyaslandığında inanılmaz büyük gelişmeler var. Artık cerrahi kameralarla, küçük, 4 milimetrelik kameralar ile burnunuzun hiçbir yerinde kesi yapılmadan, sadece içeriye girerek hatta içeride bile kesi yapılmadan yeni teknolojilerle balon sinoplasti denilen, hiçbir yeri kesmeden yapılan ameliyatlar ile sinüzitten kurtulmak mümkün. Bu sayede ameliyattan sonra kanamanız ya da sızıntılar, ağrılar azalmakta ve iyileşme dönemi çok daha hızlı olmaktadır.

Alerjiye bağlı sinüzitlerde tedavi nasıldır?

Alerjik sinüzitleri daima tıbbi tedaviyle izlenir. Olguların mevsimsel tekrarlamalarına yakın doktor ziyaretleri gereklidir ve olguların çoğu günümüzde uyguladığımız tıbbi yardımdan yararlanırlar. Ancak özellikle polipleşmiş, burun içindeki mukoza dediğimiz örtücü dokunun ileri derecede kalınlaşmış olduğu olgularda sinüs kanallarının tıkanmaya yüz tuttuğu olgularda çok sınırlı bir sinüs cerrahisi gerekli olabilir. Bunu belirleyebilmek için o hastayı uzun bir süre izlemiş olmak gerekir. Alerjik sinüzitli hastalarımızı endoskopik yolla bazen yıllarca izlem altında tutmaktayız. Hastalarımızın çoğuna ameliyat tedavisi gerektirmez. Burun içerisinde uyguladığımız yerel tedavilerden olumlu sonuç alınır. Elbette bu iyi izlenen hasta böyledir. İzlemden uzaklaşan hastalar genellikle sık tekrarlayan sinüzit atakları yaşarlar. Hatta bazen polipleşme ileri evrelere kadar uzayabilir. Bu sebeple hastaların iyi izlenmesi ve uygun ilaçlarla yönetilmesi günümüzde çok başarılı sonuçlar vermektedir.

Alerji Ve Sinüzit Arasında Bir İlişki Var Mıdır?

Sinüsün doğal örtüsüyle burnun içindeki örtü akciğere kadar giden örtü neredeyse aynı tipte hücrelerdir. Yani bunlar titrek tüylü silya dediğimiz hücreler içerirler. Alerjen madde yani histamin salınımına sebep olan bütün alerjen faktörler burun içinde sinüs içinde akciğerde soluk borusuna birtakım bir reaksiyonlar ortaya çıkarır. Ve bu alerji ile sinüsün çok yakın ilgisi vardır. Çünkü kronik sinüzit dediğimiz hastalıkların temel problemlerinden biri, ortaya çıkan alerjik reaksiyonlardır. Alerjisi olan kişilerde sinüsün içindeki örtü şişer, sinüsün doğal kanalını kapatır, zaman içinde şişen örtü burun içinde polip dediğimiz üzüm salkımı şeklinde mukoza şişmeleri şeklinde belli olur. Yani bizim hep mücadele ettiğimiz kronik sinüzit hastalığının altında yatan şey aslında ciddi bir alerjidir. Dolayısıyla bu hastalığın tedavisine geldiğimiz zaman ya da koruyucu amaçlarda, koruyucu tedavilerde, koruyucu hekimlikte kişinin alerjen maddeden uzak durmasından ya da uygun biçimde Alerji ilaçları ile bu alerjik reaksiyonların baskılanmasından yanayız alerji tedavi edilmezse, alerji kontrol edilmez ise özellikle bizim bölgemizde bu durum kronik sinüzitin en önemli sebeplerinden biridir.

Sinüzit ve migren nasıl ayırt edilir?

Sinüzit ve migren ayrımı konusunda en başta söylenmesi gereken şey şudur ki: Sinüzit baş ağrısı yapmaz. Sinüzit yüz ağrısı yapar. Hangi bölgedeki sinüs tutulmuşsa bölgede ağrı yapar. Yanaktaki sinüs tutulmuşsa yanak, alındaki sinüs tutulmuşsa alın ağrı yapar. Migrende durum bu şekilde gelişmez. Akut dönem sinüzitlerin tümünde baş ağrısı vardır ancak sinüzit olmasa da hastayken zaten baş ağrısı vardır. Dolayısıyla unutmayalım ki sinüzit baş ağrısı yapmaz, migren baş ağrısı yapar ve bu durum bazen birbirine karışır. Sinüzit baş ağrısı yapmaz dolgunluk hissi yapar ve orada hangi bölgede ortaya çıkmışsa o bölgede ağrı yapar.

Bebeklerin Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit genellikle yetişkinlerde görülen bir durum olsa da, bebeklerde de sinüzit belirtileri ortaya çıkabilir.  şunları içerebilir:

 

  1. Burun Akıntısı ve Tıkanıklık: Bebeklerde sinüzit genellikle burun akıntısı ve tıkanıklık ile kendini gösterir. Burun akıntısı genellikle berrak veya sarımsı renkte olabilir.

 

  1. Öksürük: Sinüzitin bir belirtisi olarak bebeklerde hafif öksürük görülebilir. Ancak, bu belirti genellikle öksürük nedeniyle ortaya çıkan diğer durumlarla da ilişkilendirilebilir.

 

  1. Ateş: Sinüzit, vücudun enfeksiyonla mücadele etmesi nedeniyle ateşe yol açabilir. Ancak, ateşin başka bir enfeksiyon kaynaklı olup olmadığını belirlemek için doktora başvurmak önemlidir.

 

  1. İştahsızlık: Sinüzit nedeniyle burun tıkanıklığı ve genel rahatsızlık, bebeklerde iştahsızlığa yol açabilir. Bebeklerin normalden daha az yemek yemesi veya beslenmeye karşı ilgisiz olmaları durumunda doktora başvurmak önemlidir.

 

  1. Uyku Sorunları: Burun tıkanıklığı ve genel rahatsızlık nedeniyle bebeklerde uyku sorunları ortaya çıkabilir. Uykusuzluk, bebeklerde huzursuzluk ve huysuzluk gibi davranış değişikliklerine neden olabilir.

 

  1. Gözlerde Sulanma: Sinüzit durumunda bebeklerde gözlerde sulanma, kızarıklık veya iltihaplanma görülebilir.

 

Bebeklerde sinüzit belirtileri fark edildiğinde, bir sağlık profesyoneliyle iletişime geçmek önemlidir. Bebeklerin sinüzit gibi durumlarla başa çıkabilmeleri için doğru teşhis ve tedavi önemlidir. Unutulmamalıdır ki, bu belirtiler başka sağlık sorunlarından kaynaklanabileceği için profesyonel bir değerlendirme önemlidir.

 

ilerlemiş Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

İlerlemiş sinüzit, sinüs boşluklarının uzun süre boyunca iltihaplı olması durumunu ifade eder. Bu durumda belirtiler genellikle daha şiddetli ve uzun süreli olabilir.

İlerlemiş sinüzitin belirtileri şunlar olabilir:

 

  1. Şiddetli Baş Ağrısı: İlerlemiş sinüzit genellikle şiddetli baş ağrılarına neden olabilir. Baş ağrısı genellikle alın, gözler ve yüz bölgesinde yoğunlaşabilir.

 

  1. Yüz Ağrısı ve Basınç: Sinüs boşluklarının iltihaplı olması, yüz bölgesinde ağrı ve basınç hissine yol açabilir. Bu genellikle alın, yanaklar ve göz çevresinde hissedilir.

 

  1. Diş Ağrısı: İlerlemiş sinüzit durumunda üst çene sinüslerindeki iltihap diş ağrısına neden olabilir.

 

  1. Burun Tıkanıklığı ve Akıntısı: Sinüzit, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi solunum yollarının etkilenmesine yol açabilir. Ancak, ilerlemiş sinüzitte bu belirtiler daha şiddetli olabilir.

 

  1. Öksürük ve Boğaz Ağrısı: Sinüs akıntısı boğazı tahriş edebilir, bu da öksürüğe ve boğaz ağrısına yol açabilir.

 

  1. Göz Problemleri: İlerlemiş sinüzit, göz çevresinde ağrı, kızarıklık ve şişlikle birlikte göz problemlerine neden olabilir.

 

  1. Baş Dönmesi ve Mide Bulantısı: Şiddetli baş ağrıları ve iltihap, bazı kişilerde baş dönmesi ve hatta mide bulantısına neden olabilir.

 

  1. Uyku Sorunları: Şiddetli sinüzit belirtileri, gece boyunca uyumayı zorlaştırabilir ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.

İltihaplı Sinüzit Belirtileri Nelerdir ?

İltihaplı sinüzit, sinüs boşluklarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

İltihaplı Sinüzitin Belirtileri 

 

  1. Baş Ağrısı: En yaygın belirtilerden biri şiddetli baş ağrısıdır. Özellikle alın, burun köprüsü, gözler ve yanaklarda hissedilen bir basınç hissi eşlik edebilir.

 

  1. Burun Akıntısı ve Tıkanıklık: İltihaplı sinüzit genellikle burun akıntısı ve burun tıkanıklığına yol açar. Burun akıntısı genellikle renk değiştirebilir (sarı, yeşil).

 

  1. Yüz Ağrısı ve Basınç: Sinüs boşluklarının iltihaplı olması, yüzde ağrı ve basınç hissine neden olabilir. Bu genellikle alın, gözler ve yanaklarda hissedilir.

 

  1. Diş Ağrısı: Üst çene sinüslerinin iltihaplanması, diş ağrısına neden olabilir.

 

  1. Göz Belirtileri: Göz çevresinde ağrı, kızarıklık, şişlik ve bulanık görme gibi göz belirtileri ortaya çıkabilir.

 

  1. Öksürük: Sinüs akıntısı boğazı tahriş edebilir ve bu da öksürüğe neden olabilir.

 

  1. Baş Dönmesi ve Mide Bulantısı: Şiddetli baş ağrıları ve iltihap, baş dönmesi ve mide bulantısına neden olabilir.

 

  1. Ateş: İltihaplı sinüzit genellikle vücudun enfeksiyonla mücadelesi olarak ateşe yol açabilir.

 

  1. Koku ve Tat Kaybı: Sinüs iltihabı, koku ve tat duyularında azalmaya neden olabilir.

 

  1. Genel Halsizlik: Sinüzit, genellikle enerji eksikliği, halsizlik ve genel bir rahatsızlık hissi ile birlikte görülebilir.

 

Kliniğimizdeki Sinüzit Ve Migren  Tedavi Yöntemlerimiz

“Sinüzit sorunu mu yaşıyorsunuz? Kliniğimizde sizin için özel olarak uyyguladığımız etkili tedavi yöntemleriyle tanışın. Modern teknoloji ve uzman kadromuzla sinüzitle mücadelede size yardımcı oluyoruz. Sağlığınızı ön planda tutarak hayatınızı daha rahat yaşamak için bugün bize katılın. Siz de sağlıklı ve konforlu bir yaşam için adım atın. Detaylı bilgi ve randevu için sizi bekliyoruz!

GENİZ AKINTISI NASIL GEÇER NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

“Merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yorum yazarak bulabilirsiniz. Yorumlarınıza en kısa sürede cevap verilecektir.”

SCROLL UP